Joodse Gemeente Leeuwarden
n.i.g Leeuwarden
WelkomGeschiedenisDe GemeenteDe SjoelOnze RabbijnDienst tijdenFinancieƫle verantwoordingInfo over Privacy & WetgevingFoto`sContact
De Gemeente

De Joodse Gemeente in Leeuwarden.

De Joodse Gemeenten in Nederland, behalve Amsterdam, Rotterdam en Den Haag maken deel uit van het I.P.O.R. (Interprovinciaal opperrabbinaat.) 

 
De Joodse Gemeente in Leeuwarden is een kleine kehilla en omvat de hele provincie Friesland.

Het interieur van de sjoel is afkomstig uit Gorredijk. Eens in de maand wordt er les gegeven aan de leden van de kehilla door Rabbijn Shmuël Spiero.
 
 
Onze voormalige Synagoge is in 1964 verkocht voor een symbolische gulden aan de gemeente Leeuwarden. De inventaris van die sjoel is overgebracht naar Kfar-Batya, een jeugddorp in Ra’ana in Israël, daar wordt het gelukkig dagelijks gebruikt. 
 
 
De archieven van de joodse gemeente zijn ondergebracht bij het Rijksarchief, tegenwoordig  “Tresoar”. Ook de Fuks  bibliotheek is daar ondergebracht. De Fuks bibliotheek bezit een schat aan Joodse boeken in diverse talen.
 
De heer Fuks heeft dat aan Friesland geschonken, omdat in Friesland zoveel onderduikers ondergebracht en gered zijn.
De Joodse Gemeente Leeuwarden kunt u per mail bereiken via: info@nigleeuwarden.nl  
        
                                    
 
  
 WelkomGeschiedenisDe GemeenteDe SjoelOnze RabbijnDienst tijdenFinancieƫle verantwoordingInfo over Privacy & WetgevingFoto`sContact